ارزیابی عملکرد زنجیره تأمین زیتون شهرستان رودبار با استفاده از مدل مرجع عملیات زنجیره تأمین

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران.

2 استادیار، گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران.

3 دانشیار، گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران.

چکیده

مقدمه و هدف: با توجه به ظرفیت‌های بالقوه و بالفعل ایران در تولید محصولات باغی، لزوم تدوین بسته سیاستی و برنامه‌ریزی مناسب برای تولید و صادرات این محصولات ضروری است. از این رو، ارزیابی زنجیره تأمین زیتون بمنظور بهبود عملکرد و کارایی تولید آن از مهم‌ترین برنامه‌های مدنظر در بسته سیاستی یادشده است.
مواد و روش­ها: در این پژوهش با استفاده از مدل مرجع عملیات زنجیره تأمین (مدل اسکور)، عملکرد زنجیره تأمین محصول زیتون در شهرستان رودبار مورد ارزیابی قرار گرفت. ابعاد مدل اسکور شامل مقدار کارایی، پاسخگویی، قابلیت اطمینان، هماهنگی و یکپارچگی و کیفیت در آخرین سطح زنجیره تأمین، یعنی سطح مراکز خرده‌فروشی است که با استفاده از ابزار پرسش‌نامه به بررسی این ابعاد پرداخته شد. هم‌چنین، برای آزمون فرضیه‌ها از آزمون نا پارامتریک ویلکاکسون تک نمونه‌ای استفاده شد.
یافته­ها: نتایج نشان داد که در سطوح قابلیت اطمینان، مقدار هماهنگی و یکپارچگی، سطح سنجش پاسخگویی همه گویه‌های این سطح بالاتر از حد متوسط و در وضعیت مطلوب خود قرار دارند.
بحث و نتیجه­گیری: کارایی و هماهنگی و یکپارچگی مراکز خرده‌فروشی زیتون در شهرستان رودبار مطلوب نیست. هم‌چنین، در سطح زنجیره تأمین محصول زیتون فاصله زیادی بین وضعیت موجود و وضعیت مطلوب وجود دارد، بدین مفهوم که هیچ نگاه راهبردی به مجموعه خرده‌فروشان زیتون به‌عنوان یک زنجیره تأمین وجود ندارد. هم‌چنین، ارتباط بین عوامل زنجیره ضعیف است.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Evaluate the Performance of Rudbar Olive Supply Chain using the Supply Chain Operations Reference Model

نویسندگان [English]

  • Parvaneh Mohammadi 1
  • Mortreza Zangeneh 2
  • Mohammad Kavoosi-Kalashami 3
1 Master Student of Rural Development, Department of Agricultural Economics, Faculty of Agricultural Sciences, University of Guilan, Rasht, Iran.
2 Assistant Professor, Department of Biosystems Engineering, Faculty of Agricultural Sciences, University of Guilan, Rasht, Iran.
3 Associate Professor, Department of Agricultural Economics, Faculty of Agricultural Sciences, University of Guilan, Rasht, Iran.
چکیده [English]

Introduction: For production and export of horticultural products, it is necessary to develop a policy package and appropriate planning. Supply Chain Evaluation in order to improve production performance and efficiency is one of the most important programs in the policy package development.
Materials and Methods: In this study, using the supply chain operation reference model (SCOR model), the supply chain performance of olive products in Rudbar city was evaluated. The dimensions of the SCOR model; i.e., efficiency, responsiveness, reliability, coordination and integration, and quality at the level of retailers were surveyed using questionnaire method.
Findings: The results of one-sample Wilcoxon test showed that at two levels of reliability and the degree of coordination and integrity with a significance level of 0.235 and 0.778, respectively, the null hypothesis is accepted. The results of the response level showed that all items in this level are above average and have acceptable condition.
Conclusion: At the Olive supply chain, there is a large gap between the current situation and the desired situation, meaning that there is no strategic view of the olive retailer as a supply chain element. Also, the relationship between chain echelons is too weak.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Efficiency
  • Responsiveness
  • Reliability
  • Coordination and Integrity
  • Quality
  1. Seifi Shojaei H. Evaluation of factors affecting the improvement of supply chain management performance using the process of hierarchical analysis in the food industry. Journal of Value Chain Management. 2016; 1: 1-16. (In Persian)
  2. Namdarian L, Falatouri Moghadam T. Evaluate supply chain performance with a process and strategic approach using fuzzy logic. Industrial Management. 2011; 3 (6): 149-170. (In Persian)
  3. Van der Vorst J, Silva C, Trienekens J. Agroindustrial Supply Chain Management: Concepts and Applications. 2007.
  4. Ashraq Niai Jahromi A. Study of the effect of inventory level on productivity in the supply chain. The first national conference on logistics and supply chain. 2004. Tehran. Iran. (In Persian)
  5. Teimouri E, Ahmadi M. Supply chain management. Iran University of Science and Technology Press. 2016. Tehran, Iran. (In Persian)
  6. Zarei B, Zarei K. Analysis and improvement of agricultural supply chain. Fifth National Conference of Industrial Engineering. 2006. Tehran. Iran. (In Persian)
  7. Ghazizadeh M, Safari S, Nowruzzadeh F, Heidari GH. Integration of supply chain management approaches in the form of large supply chain using multi-criteria decision making techniques in SAIPA Company. Journal of Scientific-Research Executive Management. 2015. 7 (14): 114-132. (In Persian)
  8. Lambert D, McCarl B, He Q, Kaylen M, Rosenthal W, Chang C, Nayda W. Uncertain Yields in Sectoral Welfare Analysis: An Application to Global Warming. Journal of Agricultural and Applied Economics. 1995; 27(2): 423-436.
  9. Ostadi B, Etezadi S, Khalili Esbouei S. Assessing the maturity of supply chain processes by using combined approaches SCOR and BPO based on techniques FAHP and GRA. Sharif Journal of Industrial Engineering & Management. 2019; 34 (1): 45-51.
  10. Moazzam M., Akhtar P., Garnevska E, Marr N.E. Measuring agri-food supply chain performance and risk through a new analytical framework: a case study of New Zealand dairy. Production Planning & Control. 2018; 29: 1258-1274.
  11. Krishnan R, Yen P, Agarwal R, Arshinder K, Bajada C. Collaborative innovation and sustainability in the food supply chain- evidence from farmer producer organisations. Resources, Conservation and Recycling. 2021; 168: 105253.
  12. Alimo P.K. Reducing postharvest losses of fruits and vegetables through supply chain performance evaluation: an illustration of the application of SCOR model. International Journal of Logistics Systems and Management. 2021. 38; 384-407.
  13. Boudi M, Laoubi KH, Chehat F. A value chain analysis for sustainable development of olive oil agro- industry: The case of Algeria. Journal of Agriculture and Environment for International Development. 2016. 110 (2): 267–292.
  14. Faraji Khorshidi H, Haddadi M. Evaluation of pharmaceutical holding supply chain performance in Iran (Case study: Social Security Organization). Strategic Management Idea. 2008. 3; 75-102. (In Persian)
  15. Lestari F, Ismail K, Hamid A B A, Sutopo W. Designing supply chain analysis tool using SCOR model (Case study in palm oil refinery). IEEE International Conference on Industrial Engineering and Engineering Management. 2013. 919-923.
  16. Anonymous. Statistics of Ministry of Agricultural-Jihad. 2016. Tehran. (In Persian)
  17. Inanloo Z, Dehghanian F, Karimi H. Supply chain evaluation based on SCOR model (Case study of Kia Electrode Shargh). Supply Chain Management. 2018. 61; 34-46. (In Persian)
  18. Bukhori IB, Widodo KH, Ismoyowati D. Evaluation of Poultry Supply Chain Performance in XYZ Slaughtering House Yogyakarta Using SCOR and AHP Method. Agriculture and Agricultural Science Procedia. 2015. 3; 221- 225.
  19. Kasper K, Hans-Henrik H, Jacques T, Behzad B, Jan Ola S. From Information Sharing to Information Utilization in Food Supply Chains. International Journal of Information Systems and Supply Chain Management (IJISSCM). 2019. 12; 85-109.
  20. Nazemi Sh, Tavakoli A, Khorsandi Akbarnejad M.H. Identify critical points and improvement strategies in the supply chain using the score model, constraint theory and Six Sigma. Journal of Supply Chain Management, 2011. 13 (34); 68-80. (In Persian)